Η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας

 

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 1814 στην Οδησσό από τρεις άσημους εμπόρους της διασποράς, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Νικόλαο Σκουφά υπήρξε η σπουδαιότερη πολιτική ενέργεια που αποτέλεσε την μήτρα για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821. Οι Φιλικοί κατάφεραν να συνεγείρουν όλους τους Έλληνες σε αγώνα προς την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και την δημιουργία Ελληνικού Εθνικού Κράτους. Οι Έλληνες το κατάφεραν αυτό βασιζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις. Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας συνέπεσε με το συνέδριο της Βιέννης τον Οκτώβριο του 1814 την εποχή που οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης λάμβαναν αποφάσεις εις βάρος των υπόδουλων λαών.

Η όλη οργανωτική διάρθρωση της Φιλικής Εταιρείας στηρίχθηκε στα πρότυπα των Καρμπονάρων και των Ελευθεροτεκτόνων. Η ηγετική ομάδα αποκαλούνταν «Η Αόρατος Αρχή» και περιβλήθηκε από την πρώτη στιγμή με μυστικιστική αίγλη. Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.

Τιμώντας τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ο Οίκος κοσμημάτων “ΜΑΚΡΙΑΔΗ” δημιούργησε το γούρι του 2021 εμπνευσμένο από τη σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας. Τα γράμματα αντιστοιχούν στα αρχικά των κυρίων ονομάτων των αρχηγών της Φιλικής Εταιρείας στα οποία  προτάσσεται του Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Ι: Ιωάννης Καποδίστριας, Α: Άνθιμος Γαζής, Α: Αθανάσιος Τσακάλωφ, Π: Παναγιώτης Σέκερης, Ν: Νικόλαος Σκουφάς, Ε: Εμμανουήλ Ξάνθος, Π: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Α: Αντώνιος Κομιζόπουλος, Α: Αθανάσιος Σέκερης.

 Το γράμμα Ε αντιστοιχεί στην λέξη Ελλάς.