Τι είναι ο χρυσός και τα καράτια;

 

Το παρακάτω άρθρο αφορά τα καράτια και αναλύει τη διαφορά που εμφανίζουν στα κοσμήματα και στους πολύτιμους λίθους.

 

 Τα καράτια αποτελούν μονάδα μέτρησης τόσο στο χρυσό όσο και στους πολύτιμους λίθους. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα καράτια στο χρυσό χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας (χρυσού) στο εκάστοτε κόσμημα. Στην ελληνική αγορά βρίσκονται κοσμήματα κυρίως 14, 18 και 22 καρατίων. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την είσοδό τους στο εμπόριο και τα κοσμήματα 9 καρατίων τα οποία όμως λόγο της περιεκτικότητας τους σε χρυσό, με το καιρό οξειδώνονται (μαυρίζουν), δεν έχουν την ίδια αντοχή στον χρόνο και δεν είναι φιλικά στο δέρμα. Επίσης λόγω του ότι είναι εισαγόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους ίδιους κανόνες η περιεκτικότητα του κράματος είναι επίφοβη. Παραδείγματος χάριν, στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί η χρήση νικέλιου στα λευκόχρυσα κοσμήματα διότι προκαλεί αλλεργίες. Δυστυχώς πολλά κοσμήματα από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.

 

Στην ελληνική χρυσοχοΐα χρησιμοποιούνται κυρίως κοσμήματα 14 και 18 καρατίων. Ένα κόσμημα 14 καρατίων περιλαμβάνει ποσοστιαία 58.33% ατόφιο χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 41,67% αποτελείται από άλλα κράματα. Ένα κόσμημα 18 καρατίων ποσοστιαία αποτελείται από 75% καθαρό χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 25% από άλλα κράματα. Τα χρυσά κοσμήματα 22 καρατίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην αρχαία ελληνική χρυσοχοΐα αποτελούνται από 91,66% καθαρό χρυσό, ενώ το 8,34% επίσης από άλλου είδους κράματα.  Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε κόσμημα αναγράφεται η καθαρότητα των μετάλλων του με το σύστημα “επί τοις χιλίοις”. Δηλαδή ένα κόσμημα 18 καρατίων το οποίο αποτελείται από 75% ατόφιο χρυσό σφραγίζεται σαν 750ο. Αντίστοιχα τα κοσμήματα 14 καρατίων θα δείτε να σφραγίζονται σαν 585ο και των 22 καρατίων με 916ο.

 

 

Ένα κόσμημα πρέπει να έχει πάντοτε δύο σφραγίδες η μία σφραγίδα δηλώνει βαθμούς καθαρότητας και η άλλη δηλώνει ποιος κατασκεύασε το κόσμημα και έχει μορφή συνήθως γράμματα ή αριθμούς ή σύμβολα. Αυτό ισχύει για όλα τα κοσμήματα που κατασκευάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό σε εγκεκριμένα χρυσοχοεία. Μάλιστα υπάρχει βιβλίο χρυσοχόων με κάθε εργαστήριο που συμπεριλαμβάνει τον κωδικό του ή το σύμβολο του.

 

Όσον αφορά τα διαμάντια αλλά και τους υπόλοιπους πολυτίμους λίθους, το καράτι/carat αποτελεί μονάδα μέτρησης του βάρους της πέτρας και όχι περιεκτικότητας.

Είναι καθιερωμένο παγκοσμίως ως μονάδα μέτρησης του βάρους των πολύτιμων λίθων το ένα καράτι (carat) το οποίο ισούται με το 1/5 του γραμμαρίου, πιο συγκεκριμένα 1ct = 0,20gr.

 

Τέλος, το βάρος ενός διαμαντιού αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις παράγοντες, (τέσσερα C), που κατατάσσουν την πέτρα σε κατηγορία, ώστε τελικά να οριστεί η αξία της. Το βάρος σε καράτια βρίσκεται με μία μέτρηση, η οποία πραγματοποιείται με ειδικές ζυγαριές ακρίβειας εκατοστού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα 4 C's των διαμαντιών πατήστε εδώ.

Το εργαστήριο χρυσοχοΐας Μακριάδης συνεργάζεται με εγκεκριμένα γεμολογικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο και παρέχει πιστοποιημένες πέτρες.

Στο εργαστήριό μας ελέγχουμε κάθε πέτρα για να πιστοποιήσουμε την ακρίβεια στα καράτια και στα χαρακτηριστικά μιας πολύτιμης λίθου αλλά και την ποιότητα των χειροποίητων κοσμημάτων μας, με την βοήθεια πιστοποιημένου γεμολόγου.

Εγγυόμαστε πως τα κοσμήματα μας ακολουθούν όλες τους κανόνες πιστοποίησης, είναι πάντα σφραγισμένα με τον κωδικό περιεκτικότητας χρυσού και τον κωδικό τους εργαστηρίου μας Ωι.27.